Paradijswandelingen

De natuur dichtbij

Een Paradijs Wandeling is een vertragende wandeling in de natuur. Onder begeleiding leer je met gebruik van je vijf zintuigen de natuur van dichtbij te ervaren. Door actief al je zintuigen te gebruiken, kom je ‘uit je hoofd’ en dichter in contact met de natuur en je eigen gevoel.

Uit Japan

Paradijs Wandelingen is gebaseerd op de uitgangspunten van het Japanse bosbaden, oftewel ‘shinrin-yoku’. De term werd in 1982 voor het eerst door het Japanse Bosagentschap gebruikt. Ze wilden de mensen uit de grote steden aanmoedigen om regelmatig een wandeling te maken in het bos. Tot hun verrassing bleek uit onderzoek dat stresshormonen tot wel 30 dagen lang verlaagd blijven na zo’n bosbad. Het is inmiddels een nationale bezigheid met meer dan 50 ‘therapeutische bossen’ met speciale programma’s.

Shinrin Yoku komt voort uit de Japanse Shinto levenshouding, waarbij alles in de natuur is bezield. Ook het Japanse boeddhisme heeft veel aandacht en respect voor de natuur.

Pas rond 2016 is deze vorm van natuurbeleving opgepikt door bijvoorbeeld Happinez en zijn er veel boeken over dit onderwerp in het Nederlands verschenen.

Bosbaden in de stad

Een onderdompeling in de natuur is een manier om je lichaam en geest te helen. Het kan je immuunsysteem versterken, stress verminderen en het algehele welzijnsgevoel versterken. Je zenuwstelsel komt tot rust.

Om het effect van bosbaden te ervaren hoef je niet ver te reizen, dat kan ook in de stedelijke natuur. Paradijs Wandelingen maakt de ervaring van een Japanse bosbad mogelijk in de groene oases van de stad.

Voor wie

Je wandelt in een kleine groep, veelal in stilte, gedurende 1,5-2 uur. Het tempo is laag, de afstanden klein. Stilte en vertragen zorgen ervoor dat je opmerkzaam kunt zijn. Tijdens en tussen het wandelen door staan we stil om oefeningen te doen en aandacht te besteden aan de verschillende zintuigen.

De wandelingen zijn geschikt voor iedereen die 1,5-2 uur achtereen kan wandelen en staan zonder steeds te moeten zitten.