Blue Monday

De derde maandag van januari wordt als de meest deprimerende dag van het jaar beschouwd. De feestdagen zijn voorbij. De vakanties nog ver weg. Meestal zijn de goede voornemens van het nieuwe jaar alweer weggezakt in de dagelijkse sleur en routine. Het valt namelijk niet mee om gewoontes te veranderen. Het vergt wilskracht om gemotiveerd te blijven. We weten allemaal dat wilskracht uitputbaar is.

Geen zorgen, als je goede voornemens zijn verdwenen, je kunt steeds weer opnieuw beginnen! In het boek When van Daniel Pink betoogt hij dat behalve het begin van het jaar je nog minstens 68 dagen per jaar opnieuw kunt starten met je voornemen: eerste dag van de maand (12), maandag (52) en eerste dag van een nieuw seizoen (4).

Als Taoïst zijn de eerste dagen van een nieuw seizoen (equinox of solstice) uitermate geschikt om een verandering uit te spreken. Het zijn energetische knooppunten waar de boodschappen tussen mens en universum het sterkst doorkomen. Door een ritueel te houden op een eerste dag van een seizoen bekrachtig je een intentie tot verandering, vraag je het universum om steun en begeleiding daarbij.

Bijzonder aan de winterwende of wintersolstices is dat kort daarna de 12 heilige nachten starten, tussen Kerstavond (24 december) en Driekoningen (6 januari). Volgens de oude natuurvolken is dan de sluier tussen hemel en aarde flinterdun. Het wordt beschouwd als droomtijd of tussentijd. Sommigen geloven zelfs dat je iedere nacht heldere dromen droomt voor elke maand in het nieuwe jaar. In ieder geval is het een tijd om nog in het donker te reflecteren, te bezinnen, te incuberen. Om dan na Driekoningen, als het licht weer in sterkte toeneemt, je eerste voorzichtige stappen in de nieuwe richting te zetten.

Persoonlijk heb ik de derde lockdown (vanaf 18 december 2021) als een soort tussentijd ervaren. Een toestand van naar binnengaan en alleen maar zijn in een soort dromerige, meditatieve sfeer. Na Driekoningen krijg ik weer ideeën om het komend seizoen vorm te geven. Nog steeds verbonden met mijn innerlijke kern, krijg ik een verlangen naar nieuwe activiteiten. Zin om weer les te geven. 

Eigenlijk kun je daarom het beste met veranderen beginnen na Driekoningen en niet op 1 januari. Daarmee stem je je beter af op de energie van de natuur. In de seasonal empowerment van Robert Peng is dit ook het begin van XiaoHan, Minor Cold, een periode dat je wordt uitgedaagd om vast te houden aan je intentie. De Yang krachten beginnen zich te roeren. Surf mee op de Yang golf. Steeds weer opnieuw beginnen is een manier om van de toenemende Yang krachten gebruik te maken. In het boek Switch van de gebroeders Heath geven ze tips hoe je veranderen kunt volhouden: vind lichtpuntjes, verklein de verandering, vind het gevoel enz.

Overigens, Blue Monday is een marketing verzinsel van de reisbranche. Door mensen een wat bleek gevoel te geven in januari zijn ze makkelijker over te halen om een vakantie te boeken. In plaats van over een vakantie te dromen, kun je je intentie verbeelden alsof het al vorm heeft gekregen. Als stip op de horizon je eigen eindbestemming voorstellen en waarom het belangrijk is om daar aan te komen.

Delen:

Meer berichten

Boekrecensie De heilige natuur

Op 25 mei 2022 was Karen Armstrong te gast in de Vondelkerk in Amsterdam om haar nieuwste boek te promoten: De heilige natuur. Hoe we